Theo de Groot

Ik ben Theo de Groot. Theatermaker en docent Groninger taal-letterkunde. Ik heb Marijke ontmoet tijdens mijn voorstelling HAIM in de Eemshaven, september 2021. Ze vertelde me dat ze al een poos nadacht om een voorstelling te maken over haar verjaardag die altijd op Dodenherdenking 4 mei valt. Ik vond het direct een intrigerend fenomeen; een vrolijke dag vieren met om 20.00 altijd een kleine zwarte rand. Ikzelf heb Dodenherdenking altijd al heel speciaal gevonden. Collectief stil zijn met elkaar op een lente avond in mei.

Ze vroeg mij of ik haar wilde coachen en regisseren. Dat doe ik inmiddels met erg veel plezier. Samen werken we het scenario uit en werken we naar een bijzondere vorm toe. Extra bijzonder is het onderdeel waarbij ze mensen heeft geïnterviewd die ook op 4 mei jarig zijn.  

Ik ben in een mooi project beland. Een project die je doet stilstaan bij de noodzaak van herdenken. En tegelijkertijd een project waarbij de actualiteit een grotere rol speelt dan wie ooit had gedacht. Misschien is de Tweede Wereldoorlog steeds verder weg aan het raken. Maar is oorlog vaak dichterbij dan we denken of ooit hadden kunnen dromen. Dat is wel iets om bij stil te staan…